Schagen Schaatst

BOEK SCHAGEN SCHAATST


Het is november 2011 als de nieuwe natuurijsbaan aan de Snevert onder water wordt gezet. De 400-meterbaan van ijsvereniging De Magnusrijders sluit een gedoogperiode van tien jaar af. Een decennium waarin werd gestreden tegen bestemmingsplannen, bewonersuitzichten en het klimaat. Maar ook een periode van steun van honderden donateurs en tientallen bedrijven.

Het prille bestaan van De Magnusrijders is eigenlijk het verhaal van 130 jaar schaatsen in Schagen, want het verging de Schager IJscub vanaf 1881 en De Doorlopers vanaf 1985 precies eender. De lezenswaardige kroniek Schagen Schaatst vat 130 winters samen, beschrijft ieder tochtje waar regiogenoten zich aan waagden en behandelt de perikelen rond de tien verschillende banen en diverse sloten waarop de Schager ijsclubs actief waren.


Behalve geschiedenis omvat het boekje dertien korte verhalen. Opgeschreven door de bestuurders van De Magnusrijders in hun hoedanigheid als bestuurslid, schaatser en vader. Aangevuld met herkenbare foto's van Schagenaren, gerechten van oma en wijsheden over sneeuw en ijs. Een boekje vol schaatsromantiek.   


Het kroniekgedeelte Honderddertig Schager Winters is geschreven door Ton Smakman, de winterse gerechten en Kleden tegen de kou zijn van Frank Oudmaijer. Samen met Wilbert Korevaar en Coen van de Luytgaarden schreven zij verder Dertien korte verhalen van het ijs.


Het boek Schagen Schaatst is uitgegeven om het clubgebouw van De Magnusrijders te financieren. Ton Smakman en Frank Oudmaijer hielden eind 2011 een signeersessie bij boekhandel Plukker in Schagen (zie foto).

Het boek Schagen Schaatst telt 144 pagina's en is voor € 10 verkrijgbaar bij IJsvereniging De Magnusrijders. Nieuwe donateurs die zich via een machtiging aan de schaatsvereniging verbinden (€ 6 per gezin per jaar), krijgen de kroniek er gratis bij als welkomstgeschenk. Voor meer informatie: voorzitter Ton Smakman, Landbouwstraat 11 in Schagen.