Winterwandeling

WINTERWANDELING zondag 15 januari 2023

 

IJsvereniging De Magnusrijders is niet alleen maar schaatsen en ijspret. Sinds december 2012 maakt ook de Winterwandeling deel uit van de activiteiten. Inmiddels zijn er 10 edities geweest rond de kerstperiode, met ieder jaar een groeiend aantal deelnemers die na afloop worden ontvangen met snert, worst, koffie en glühwein. Op zondag 15 januari 2023 staat de 11e winterwandeling op het programma, met als thema Onderwijs, de verscholen (lagere) schooltjes.


Winterwandeling De Magnusrijders in teken van (lager) onderwijs in en rond Schagen

 

De traditionele en populaire Winterwandeling van ijsvereniging De Magnusrijders uit Schagen gaat op zondag 15 januari  langs de oude en nieuwe scholen in en rond Schagen. Er is dit jaar een korte route van circa 7 km, een middenroute van 10 km en een lange route van 17 km. De start is tussen 9.30 en 12.00 uur vanaf de ijsbaan op het Nic. Veldboerpark aan de Snevert. Normaal is de Winterwandeling de officiële opening van het winterseizoen van IJsvereniging De Magnusrijders, nu heeft de ijsclub al twee geweldige schaatsdagen achter de rug. Na afloop: heerlijke, verse erwtensoep van Oudhollandse kwaliteit.     

 

De wandeling langs de scholen in en rond Schagen is volgens de ervaren samenstellers Ton Smakman en Coen van de Luytgaarden ronduit verrassend te noemen. In de originele routebeschrijving hebben zij tal van interessante weetfeitjes opgenomen. In de Julianaschool (door oud-schoolhoofd Roel de Vries) en op een paar andere punten krijgen de wandelaars een versnapering aangeboden. Wanneer de wandeling is voltooid wacht een lekkere kop erwtensoep of een broodje worst in de gezellige keet van De Magnusrijders aan de Snevert.     

 

Wandelen is gezond, gezellig en eigenlijk een regelrechte hype in het kader van gezond leven. Meedoen is voor donateurs van De Magnusrijders gratis, anders 6 euro per deelnemer (fruit, versnapering en verse snert inbegrepen!). Starten tussen 9.30 en 12.00 vanaf de ijsbaan op het Nic Veldboerpark aan de Snevert. Vooraf opgave is niet nodig. Kom gewoon en wandel mee.

 

 

18-12-2016: HET GAT VAN DE OMRINGDIJK


Het eerste lustrum van de Winterwandeling van De Magnusrijders was speciaal vanwege de oversteek per veerboot van Berto Schilder over het kanaal De Stolpen-Kolhorn. Met Jan Bouwes als 'schipper mag ik overvaren'. Bijna 150 wandelaars genoten van de Gat in de Westfriesedijk wandeltocht over 10 of 16 km. Aan de loop was een fotowedstrijd gekoppeld, die werd gewonnen door Hans Burger uit Tuitjenhorn. Hij ontving een kerstpakket, beschikbaar gesteld door Stam De Kruidenier uit Schagen. 

20-12-2015: NESKAAGROUTE


De Magnusrijders opende op zondag 20 december 2015 het seizoen met de vierde Winterwandeling. Iets meer dan 100 deelnemers liepen een variant op de  Neskaagroute, een rondwandeling door het noorden van Schagen en de zeekleipolder Neskaag, over het Stolperkanaalpad en oude landweggetjes. Met als bijzonderheid: overvaren met het touwtrekpontje bij de Keinsmerwiel. De route was 11 km. Alle deelnemers kregen een routebeschrijving mee, gelardeerd met een aantal lokaalhistorische wetenswaardigheden.21-12-2014: oude trambaan en Kakelepost


De derde Winterwandeling van De Magnusrijders bracht gelukkig droog weer en 77 recreanten naar de ijskeet aan de Snevert in Schagen. Zij konden kiezen voor een 6 km tocht over de oude trambaan naar Haringhuizen en de MUggenburgerweg of een 11 km wandeling naar het buurtschap de Tolke en via de Kakelepost terug naar Schagen. Het was een gezellige, maar niet massale wandeltocht. Na afloop werden alle deelnemers verblijd met snert en warme chocomelk.22-12-2013: SAMENWERKING MET BARSINGERHORN


Voor de tweede Winterwandeling sloeg ijsvereniging De Magnusrijders de handen ineen met de buren van ijsclub Aris Wiedijk uit Barsingerhorn. De wandelaars moesten de regen doorstaan om hun gezonde tocht te voltooien.Met startpunten op het Nic Veldboerpark aan de Snevert en in Barsingerhorn konden verschillende routes door de weilanden rond Schagen worden gelopen tussen 8 en 13 km. Laarzen waren geen overbodige luxe, maar na afloop was er glühwein, thee, snert, koffie en warme chocomelk.   

23-12-2012: BESCHEIDEN START WINTERWANDELING


IJsverening De Magnsurijders maakte op de laatste zondag voor de Kerst van 2012 een bescheiden start met een nieuwe traditie: de Winterwandeling door de weilanden, onverharde en verharde wegen door en rond Schagen. De eerste aflevering bracht bijna 50 wandelaars naar de ijskeet aan de Snevert. Echte doorzetters, want zij moesten een temperatuur van 10 graden onder nul en windkracht 6 trotseren. De warme chocomelk en erwtensoep smaakten des te beter!