Winterwandeling

WINTERWANDELING

 

IJsvereniging De Magnusrijders is niet alleen maar schaatsen en ijspret. Sinds december 2012 maakt ook de Winterwandeling deel uit van de activiteiten. Inmiddels zijn er acht edities geweest rond de kerstperiode, met ieder jaar een groeiend aantal deelnemers die na afloop worden ontvangen met snert, worst, koffie en glühwein. Op zondag 3 januari 2021 staat de (uitgestelde) negende winterwandeling op het programma, een speciale coronaproof-editie met start vanuit de wijken van Schagen. 


Loop weg van huis met De Magnusrijders 

 

De negende Winterwandelin belooft een bijzondere aflevering te worden. Het is de eerste maal dat er - gedwongen door de omstandigheden - gespreid vanuit de Schager wijken wordt gestart. Er zijn startpunten bij de ijskeet aan de Snevert, het havengebouw van WSV Jan van Ketel aan het wandelpad in de wijk Groeneweg, het Automuseum van Kapitein aan de Lagedijk, De Wiel in de wijk Waldervaart en de atletiekbaan van TAS'82 in de wijk Muggenburg. Een ieder dient zich vooraf op te geven via info@demagnusrijders.nl. 


Jij wilt toch ook wel eens het huis uit? Kom in beweging en doe mee aan de Winterwandeling van 11 km of 17 km afstand. De korte route voert globaal langs de stadsgrenzen van Schagen. Tijdens de langere route volg je de oude gemeentegrenzen. Er zijn onderweg versnaperingen te pakken. Er mag in groepjes van maximaal 2 personen worden gewandeld. Er is bij de ijskeet een buiten koek-en-zopie to go. Er is tevens een toiletvoorziening. Starten kan vanaf 09:00 uur 's ochtends tot 12:00 uur, zodat een ieder verspreid kan lopen en (ruim) voor het donker terug is.


Hoe kan ik meedoen aan de Winterwandeling van De Magnusrijders? 1. Geef je op via info@demagnusrijders.nl, met vermelding van je naam, adres en woonplaats, het aantal lopers (maximaal 2), de afstand (11 of 17 km) en de voorkeurstijd. 2. Je ontvangt een bevestigingsmail met nadere info. 3. Je pakt op jouw startplek de route. 4. Onderweg is er een versnapering en fruit. 5. Je eindigt de wandeling op jouw startpunt.


Voor donateurs van De Magnusrijders is deelname gratis. Anderen kunnen voor € 6 (per gezin) donateur worden en vervolgens ook een route lopen. Ben je verhinderd? Geen probleem. Schaatsvereniging De Magnusrijders biedt de mogelijkheid om de Winterwandeling de gehele kerstvakantie te lopen. Een route kan worden aangevraagd via info@demagnusrijders.nl.           

 

 

18-12-2016: HET GAT VAN DE OMRINGDIJK


Het eerste lustrum van de Winterwandeling van De Magnusrijders was speciaal vanwege de oversteek per veerboot van Berto Schilder over het kanaal De Stolpen-Kolhorn. Met Jan Bouwes als 'schipper mag ik overvaren'. Bijna 150 wandelaars genoten van de Gat in de Westfriesedijk wandeltocht over 10 of 16 km. Aan de loop was een fotowedstrijd gekoppeld, die werd gewonnen door Hans Burger uit Tuitjenhorn. Hij ontving een kerstpakket, beschikbaar gesteld door Stam De Kruidenier uit Schagen. 

20-12-2015: NESKAAGROUTE


De Magnusrijders opende op zondag 20 december 2015 het seizoen met de vierde Winterwandeling. Iets meer dan 100 deelnemers liepen een variant op de  Neskaagroute, een rondwandeling door het noorden van Schagen en de zeekleipolder Neskaag, over het Stolperkanaalpad en oude landweggetjes. Met als bijzonderheid: overvaren met het touwtrekpontje bij de Keinsmerwiel. De route was 11 km. Alle deelnemers kregen een routebeschrijving mee, gelardeerd met een aantal lokaalhistorische wetenswaardigheden.21-12-2014: oude trambaan en Kakelepost


De derde Winterwandeling van De Magnusrijders bracht gelukkig droog weer en 77 recreanten naar de ijskeet aan de Snevert in Schagen. Zij konden kiezen voor een 6 km tocht over de oude trambaan naar Haringhuizen en de MUggenburgerweg of een 11 km wandeling naar het buurtschap de Tolke en via de Kakelepost terug naar Schagen. Het was een gezellige, maar niet massale wandeltocht. Na afloop werden alle deelnemers verblijd met snert en warme chocomelk.22-12-2013: SAMENWERKING MET BARSINGERHORN


Voor de tweede Winterwandeling sloeg ijsvereniging De Magnusrijders de handen ineen met de buren van ijsclub Aris Wiedijk uit Barsingerhorn. De wandelaars moesten de regen doorstaan om hun gezonde tocht te voltooien.Met startpunten op het Nic Veldboerpark aan de Snevert en in Barsingerhorn konden verschillende routes door de weilanden rond Schagen worden gelopen tussen 8 en 13 km. Laarzen waren geen overbodige luxe, maar na afloop was er glühwein, thee, snert, koffie en warme chocomelk.   

23-12-2012: BESCHEIDEN START WINTERWANDELING


IJsverening De Magnsurijders maakte op de laatste zondag voor de Kerst van 2012 een bescheiden start met een nieuwe traditie: de Winterwandeling door de weilanden, onverharde en verharde wegen door en rond Schagen. De eerste aflevering bracht bijna 50 wandelaars naar de ijskeet aan de Snevert. Echte doorzetters, want zij moesten een temperatuur van 10 graden onder nul en windkracht 6 trotseren. De warme chocomelk en erwtensoep smaakten des te beter!