Winterwandeling

Zondag 23 december: Winterwandeling langs vergeten kroegen Schagen

 

IJsvereniging De Magnusrijders houdt op zondag 23 december de jaarlijkse Winterwandeling. Het thema luidt dit jaar: de vergeten kroegen van Schagen. Er is een route van 7 of 16 km, waarbij u onderweg alles te weten komt over het kroegleven van Schagen vanaf 1900. Starten kan tussen 10:00 en 13:00 uur bij de ijskeet aan de Snevert.       

WINTERWANDELING

 

IJsvereniging De Magnusrijders is niet alleen maar schaatsen en ijspret. Sinds december 2012 maakt ook de Winterwandeling deel uit van de activiteiten. Inmiddels zijn er zes edities geweest op de laatste zondag voor Kerst, met ieder jaar een groeiend aantal deelnemers die na afloop worden ontvangen met snert, worst, koffie en glühwein. Op zondag 23 december 2018 staat de zevende Winterwandeling op het programma, met als thema: de vergeten kroegen van Schagen.

 

Wandelen langs de vergeten kroegen van Schagen

 

Marktcafés, uitspanningen, logementen, buurtkroegen en koffiehuizen. Schagen had ze in alle soorten en maten, rond 1900 ongeveer tweemaal zoveel dan anno 2018. Veel horeca was op of rond de Markt te vinden, maar ook aan de Hoep, Snevert, Lagedijk, Keins en Dorpen zaten cafés. Vergunninghouders die voor reizigers te voet of te paard en wagen een aanlegplek c.q. drankgelegenheid waren begonnen.

 

De Magnusrijders hebben met de hulp van de Historische Vereniging Schagen de vergeten kroegen op een rij gezet en hier een wandeling aan gekoppeld. Op de rand van 2019 wordt aan de hand van foto's en korte beschrijvingen royaal teruggeblikt op het Schagen van pakweg een eeuw geleden. Net zoals de eerdere edities van de Winterwandeling van De Magnusrijders zijn er twee afstanden: een korte route van 7 km die goeddeels door de stad loopt en een lange route van 16 km die ook het buitengebied meeneemt. 

 

De start is tussen 10:00 en 13:00 uur bij de koep-en-zopie van De Magnusrijders op het Nic Veldboerpark aan de Snevert. De stempelposten zijn in cafés, op de lange route is extra toiletgelegenheid geregeld. Deelnemers krijgen een beschrijving mee. Honden kunnen worden meegenomen. Na afloop kunnen foto's worden gemaild naar info@demagnusrijders.nl. De leukste/origineelste foto wordt beloond met een cafébon van € 25.   

 

De deelname voor donateurs is gratis, inclusief koffie, een appeltje, een kop snert en een boek voor de lange winteravonden. Niet-donateurs betalen € 6. Start van de 7 km tussen 10.00 en 13.00 uur.  De langere route van 16 km start tot uiterlijk 12.00 uur. Meer informatie: www.demagnusrijders.nl, Ton Smakman 06-11401779, of op de dag zelf de ijskeet 06-29948883.

 

 

18-12-2016: HET GAT VAN DE OMRINGDIJK


Het eerste lustrum van de Winterwandeling van De Magnusrijders was speciaal vanwege de oversteek per veerboot van Berto Schilder over het kanaal De Stolpen-Kolhorn. Met Jan Bouwes als 'schipper mag ik overvaren'. Bijna 150 wandelaars genoten van de Gat in de Westfriesedijk wandeltocht over 10 of 16 km. Aan de loop was een fotowedstrijd gekoppeld, die werd gewonnen door Hans Burger uit Tuitjenhorn. Hij ontving een kerstpakket, beschikbaar gesteld door Stam De Kruidenier uit Schagen. 

20-12-2015: NESKAAGROUTE


De Magnusrijders opende op zondag 20 december 2015 het seizoen met de vierde Winterwandeling. Iets meer dan 100 deelnemers liepen een variant op de  Neskaagroute, een rondwandeling door het noorden van Schagen en de zeekleipolder Neskaag, over het Stolperkanaalpad en oude landweggetjes. Met als bijzonderheid: overvaren met het touwtrekpontje bij de Keinsmerwiel. De route was 11 km. Alle deelnemers kregen een routebeschrijving mee, gelardeerd met een aantal lokaalhistorische wetenswaardigheden.21-12-2014: oude trambaan en Kakelepost


De derde Winterwandeling van De Magnusrijders bracht gelukkig droog weer en 77 recreanten naar de ijskeet aan de Snevert in Schagen. Zij konden kiezen voor een 6 km tocht over de oude trambaan naar Haringhuizen en de MUggenburgerweg of een 11 km wandeling naar het buurtschap de Tolke en via de Kakelepost terug naar Schagen. Het was een gezellige, maar niet massale wandeltocht. Na afloop werden alle deelnemers verblijd met snert en warme chocomelk.22-12-2013: SAMENWERKING MET BARSINGERHORN


Voor de tweede Winterwandeling sloeg ijsvereniging De Magnusrijders de handen ineen met de buren van ijsclub Aris Wiedijk uit Barsingerhorn. De wandelaars moesten de regen doorstaan om hun gezonde tocht te voltooien.Met startpunten op het Nic Veldboerpark aan de Snevert en in Barsingerhorn konden verschillende routes door de weilanden rond Schagen worden gelopen tussen 8 en 13 km. Laarzen waren geen overbodige luxe, maar na afloop was er glühwein, thee, snert, koffie en warme chocomelk.   

23-12-2012: BESCHEIDEN START WINTERWANDELING


IJsverening De Magnsurijders maakte op de laatste zondag voor de Kerst van 2012 een bescheiden start met een nieuwe traditie: de Winterwandeling door de weilanden, onverharde en verharde wegen door en rond Schagen. De eerste aflevering bracht bijna 50 wandelaars naar de ijskeet aan de Snevert. Echte doorzetters, want zij moesten een temperatuur van 10 graden onder nul en windkracht 6 trotseren. De warme chocomelk en erwtensoep smaakten des te beter! 

Telefoonnummer ijsclub (tijdens openingstijden): 06 - 29 94 88 83

Volg ons op Facebook

© Alle rechten voorbehouden

IJsvereniging De Magnusrijders